Využití zeleného, vlhkosti odolávajícího sádrokartonu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Sádrokarton není ve stavebnictví novinkou. První patent na desky lisované ze sádrové hmoty mezi silnými kartony papíru byl podán v roce 1894, od té doby už prodělal značných změn v designu i provedení, a vydobyl si nemalou oblibu. V současnosti je to asi jednička v žebříčku materiálů pro suché stavby.

Skvěle poslouží jako předsazená stěna v interiéru, za níž vedeme instalace. Je vynikající pro budování stropních podhledů, pro fyzické členění prostoru, které neubírá tolik místa. A všude si můžeme chválit jeho tvarovatelnost, pevnost, životnost, izolační schopnosti a onu snadnou instalaci. Je to něco, co se dá napasovat prakticky všude.

Hlavně ale musíte vybrat správný typ sádrokartonu do každé místnosti. Není to žádná raketová věda, napoví vám totiž barva sádrokartonu.

Nabídka sádrokartonu, obyčejný bílý (Zdroj: Shutterstock)
Nabídka sádrokartonu, obyčejný bílý (Zdroj: Shutterstock)

Proti vlhku

Zelenou užijete všude tam, kde máte co dočinění se zvýšenou vlhkostí. Impregnovaný zelený sádrokarton přitom ustojí až 75 procent vzdušné vlhkosti (při standardní teplotě v interiéru okolo dvaceti stupňů Celsia), a v lehkém extrému pak i vlhkost okolo 85 procent, byť tedy jen po omezené hodiny.

K čemu je to dobré? Zelený sádrokarton je ideální do koupelen, obkladů kolem kuchyňské linky a vůbec do míst, kde je tradičně vlhčí klima. Rozvaha o tom, kde vám nejlépe poslouží, je pochopitelně na vás. Své uplatnění najde i v technických místnostech, na toaletách, v sušárnách prádla a domácích prádelnách. A pochodíte s ním dobře i ve sklepě.

Zelený sádrokarton je proti vlhku (Zdroj: Shutterstock)
Zelený sádrokarton je proti vlhku (Zdroj: Shutterstock)

Dokonalost zeleného sádrokartonu v boji s vlhkostí je samozřejmě třeba ještě trochu utužit. V koupelně je třeba jej doplnit hydroizolačním nátěrem, stěrkovou izolací. Počítat je třeba také s antikorozní úpravou povrchu šroubů a kovových spojů. A tam, kde plánujete na něj zavěsit nějakou poličku, je třeba sáhnout po „zeleném“ s vyšší nosností. To ale platí u všech sádrokartonů.

Proti hluku

Modrý sádrokarton je neméně fantastický. Z domu totiž může udělat příjemně tichou domácnost. Jeho kouzelnou schopností je pohlcovat, izolovat, hluk. Funguje na principu vzduchové neprůzvučnosti. Hodně záleží na konkrétní instalaci, ale míra odhlučnění se pohybuje mezi 4-6 decibely. Tišeji tak můžete mít i o čtvrtinu.

Použití se různí třeba podle toho, jak moc potřebujete odstínit hluk provozu některých instalací. Modrý sádrokarton dokáže utlumit hluk bojleru, akusticky oddělit vnitřní dílnu od zbytku domácnosti, vytvořit klidnou pracovnu. Je dobrý pro vnitřní příčky, stropní podhledy a předstěny v interiérech, na které se montuje.

Pokud tedy toužíte po ložnici, v níž vás nebude rušit hluk zvenčí, je modrý sádrokarton ideální volbou.

Detail struktury protihlukové sádrokartonové desky (Zdroj: Shutterstock)
Detail struktury protihlukové sádrokartonové desky (Zdroj: Shutterstock)

Proti ohni

Růžová sice není barva pro požárníky typická, nicméně růžový sádrokarton je specialista všude tam, kde je třeba snížit riziko požáru (umenšit případné škody ohněm, omezit rizika šíření ohně).

Obvykle se používají k obkládání trámů a nosných konstrukcí v dřevostavbách, pro místnosti s elektroinstalacemi, komíny a krby. Zkrátka všude tam, kde by něco mohlo – jiskrou, zkratem – vyvolat katastrofu.

Instalací růžového sádrokartonu se zvyšuje celková požární odolnost budovy. V závislosti na konkrétní proti-požární třídě (a tloušťce, která se obvykle pohybuje od 9,5 – 12,5 mm) vám růžový sádrokarton „koupí“ 30- 90 minut standardu nehořlavosti A. A věřte, že to za to stojí.

Růžový protipožární sádrokarton (Zdroj: Shutterstock)
Růžový protipožární sádrokarton (Zdroj: Shutterstock)

Pro všechno

Bílou jsme si nechali na konec. Pokud jde o zvláštní schopnosti, je sice z barevné palety sádrokartonů ta nejobyčejnější, ale také ta nejčastěji používaná. Protože je naprosto univerzální. Užijete ji pro běžné stavební účely, jako jsou interiérové příčky, stropní podhledy anebo tvorbu instalační předstěny.

Bílý běžně ustojí vlhkost kolem 65 procent, bere si část vlastností odolnosti proti požáru i tlumení hluku. Ale nevyniká v nich tolik, jako jeho zelení, modří a růžoví sourozenci. Uplatnění najde v každé místnosti, která si nežádá speciální model. Pro obývací pokoje a jídelny, pro chodby a šatny, haly, je naprosto dostačující.

Tmelení obyčejného bílého sádrokartonu (Zdroj: Shutterstock)
Tmelení obyčejného bílého sádrokartonu (Zdroj: Shutterstock)

Aby fungoval skutečně dobře, je samozřejmě třeba si pohlídat pár drobností. Materiál sám o sobě není moc savý; pro natírání je potřeba více speciální barvy a je třeba vytvořit onu přilnavost; musíte se vyhnout použití prvků obsahujících vápno, silikáty a vodní sklo…

Zdroj: theSpruce.com